Піна з ефектом пам'яті (Memory Foam)

ЩО ТАКЕ піна з ефектом ПАМ'ЯТІ?

Піна з ефектом пам'яті, memory foam - це так званий «В'язкопружні» спінений матеріал на основі поліуретану з додаванням різних речовин які впливають на фізичні показники піни.Історія memory foam початок в 1966 році, в рамках урядової програми NASA по поліпшенню безпеки повітряних і космічних суден, проводилися дослідження з розробки спіненого матеріалу з особливими фізичними властивостями. Новий матеріал повинен був охороняти тіла астронавтів і пілотів надзвукових судів від впливу високих навантажень, при цьому бути надлегким, в'язкоеластичний, повітропроникним і нешкідливим.

Дослідження були довгий час засекречені і тільки на початку 1980 років результати досліджень були частково розсекречено, громадськості представили спінений, легкий, наделастичні матеріал який може змінювати свої фізичні характеристики під дією навантаження при зміні температури.

Процес виробництва полягає в подачі гарячого газу під високим тиском в полімерну матрицю, матеріал збільшується в об'ємі, стає в'язким і має відкриту пористу структуру. Щільність і інші фізичні характеристики memory foam залежачи від хімічного складу полімеру, температури і тиску під яким в матрицю надходить газ. Назва матеріалу походить від особливості матеріалу повертатися в свою початкову форму після зняття навантаження.

Унікальні фізичні властивості відкрили матеріалу нові області застосування: медицина, спортивне обладнання, обладнання для реабілітації, подушки і ортопедичні матраци. Матеріал здатний рівномірно розподіляти навантаження на велику площу, це не порушує припливу крові до м'яких тканин, створюється відчуття «огортає» ефекту, піна повністю повторює контури вміщеного на неї предмета.

Подальша еволюція матеріалу дозволяла отримувати різні варіації необхідних споживчих якостей: теплоакумулююча ефект, ефект охолодження (в піну конденсуються частки гелю і при нагріванні матеріал всередині капсули переходить з твердого в рідкий), додавання в піну екстракту алое, зеленого чаю забезпечують ефект ароматерапії під час сну.

Собівартість виробництва піни з ефектом пам'яті (memory foam) дуже висока, тому безпружинні матраци з цього матеріалу знаходяться в найдорожчому ціновому сегменті, це причина їх обмеженою популярності. З огляду на фізичні характеристики матеріалу, застосування листів memory foam товщиною більше 5 см. У виробництві матраців недоцільна і суттєво не впливає на споживчі якості матраца.

Піна з ефектом пам'яті буває різною за своїми характеристиками і властивостями, загальноприйнятою градацією матеріалу є щільність кг / м3, чим вище щільність тим більш в'язка, жорстка піна і тим довший термін служби матеріалу.

Для середньостатистичного споживача, відрізнити піну з ефектом пам'яті від дрібнопористий, пофарбованого поролону досить складно, як і визначити щільність memory foam, цим користуються недобросовісні продавці, видаючи звичайний поролон за високотехнологічний матеріал.