Як вибрати матрац?

Як вибрати матрац?

Цим питанням спантеличені потенційні покупці, але знайти об'єктивну інформацію з даної теми складно, більшість «порад» це рекламні виверти, які зводяться до простого відповіді: Купи наш матрац, він кращий!

Ринок країн СНД дуже специфічний, тут ніколи не було правил, стандартів і норм, матраци в більшості країн СНД не потребують обов'язкової сертифікації або перевірки матеріалів наповнення на відповідність санітарним нормам.

Відсутність організацій здійснюють контроль за якістю продукції, а так само нормально функціонуючих норм і правил щодо захисту прав споживачів дає повну свободу виробникам і продавцям лукавити або навіть відверто брехати покупцям.

Найбільші російські виробники матраців в своїй рекламі не соромлячись стверджують, що їх матраци лікувальні або мають лікувальний ефект, якщо припустити, що така реклама з'явилася в Німеччині, то це був би останній день роботи компанії в країні.

Українські і російські виробники активно використовують «інноваційні» матеріали в наповненні матраців: кокосова койра, кінський волос, морські водорості, кокосова плита - ці «інноваційні» матеріали вже багато років заборонені до використання як наповнення матраца в 32 країнах.

Маркетинговий термін «ортопедичний матрац» вперше з'явився в 2007 році на московській меблевій виставці, пройшло багато років, але чіткої визначення терміну придумати так і не змогли. Ортопедичними тепер можуть бути: пружинний і безпружинні моделі, набиті сіном кокоса і з дорогим натуральним латексом, зараз можна зустріти ортопедичні розкладачки, ортопедичні надувні моделі і навіть ортопедичний ватний армійський матрац.

Відповідь на питання: «Як вибрати матрац» - вимагає комплексного підходу,

ви повинні враховувати антропометричні дані користувачів, особливості конструкцій, індивідуальні побажання щодо м'якості, характеристики бажаних матеріалів наповнення, стан опорно-рухового апарату.

Купити безпружинні модель доцільно людям з вагою не більше 60 кг., В іншому випадку він швидко дасть усадку, утворюються вм'ятини в області таза і плечей навіть якщо ви будете його регулярно перевертати.

Частка імпортної продукції на ринку СНД, 10-15%, все інше це вітчизняний продукт. Причина такого низького показника імпорту, це дорога логістика та якісніші матеріали наповнення, вони не можуть конкурувати з вітчизняними «інноваціями» у вигляді сіна кокоса використовуваного в Індії як добриво і компост.

Купити пружинний матрац з залежним пружинним блоком можна дуже дешево. Це як правило дешеві матраци з дуже простим наповненням (буквально кілька шарів поролону поверх пружин) але для людей з малою вагою він буде дещо жорстким, ефект «гамака» може викликати проблеми з хребтом. Велика вага користувача буде продавлювати пружинний блок, швидко прийдуть в непридатність м'які шари матраца і ви в буквальному сенсі слова будете спати на пружинах.

Якщо ви маєте намір купити недорогий матрац, то пружинна модель з залежним блоком (боннель) буде оптимальним, бюджетним варіантом для короткочасного користування.

Вибираючи матрац насамперед звертайте увагу на його висоту і вагу. Висота бюджетних, простих моделей 16-24, вага двоспального матраца з пружинним блоком менш ніж 60 кг вказує на дуже прості, тонкі матеріали наповнення.

Якщо ви бажаєте купити якісний матрац преміум або люкс сегмента, варто звертати увагу тільки на європейських або американських виробників, вони комфортні, якісні та довговічні. Компанії виробники таких моделей мають довгу історію розвитку і дуже дорожать своєю репутацією серед споживачів, наповнення та матеріали буду в точності відповідати заявленому.

Якісні матраци це перш за все внутрішнє наповнення матраца:

- незалежний пружинний блок (pocket spring це мелковітковие пружини бочкообразной або Х-подібної форми, пружини можуть стискатися незалежно один від одного);

- еврокаркас це каркас з міцного пінополіуретану по периметру матраца, еврокаркас утримує пружини в вертикальному положенні, і виключає травмування користувача про пружини;

- кілька зон жорсткості пружинного блоку (зони жорсткості пружинного блоку це пружини з різним ступенем жорсткості, матрац може мати 3-5-7 зон жорсткості які підбираються виходячи з ваги і зростання користувача)

- високоеластичні спінені матеріали, латекс (latex це спінений сік каучуконосних рослин, процес спінювання латексу був відкритий компанія «Dunlop» в 1928 році);

- піна з ефектом пам'яті (memory foam це високотехнологічний еластичний матеріал, створювався лабораторіями NASA в рамках космічних програм);

- піна з ефектом пам'яті + частинки аква-гелю (той же memory foam з додаванням часток aqua gel до складу піни для поліпшення терморегуляції);

- поліуретанова піна різного ступеня щільності (використовується як допоміжний матеріал, матеріал не основних верств для зменшення вартості і ваги).

Чохол - це відображення цінової категорії, класу матраца у німецьких, європейських чи американських виробників він завжди виконаний тільки з високоякісних тканин. Тканина чохла це гіпоалергенний матеріал виключає будь-які алергічні реакції, основою тканини є: добірний бавовна, тканина з витяжкою з алое, тканина з бамбуковими волокнами, бавовняна тканина з срібною ниткою.

Малюнок, тканинний візерунок залежить від способу плетіння волокон тканини. Жакардова тканина це крупноузорчатого тканина складного переплетення волокон, рельєфний малюнок вплітається в основу, кількість ниток основи може досягати декількох сотень, є однією з найдорожчих тканин.

Для створення об'ємного малюнка на поверхні чохла, використовують підстібка з синтепону, вона дозволяє створювати об'ємні і красиві візерунки.

Елітою серед пружинних і безпружинних моделей є анатомічні матраци, в Європі і США їх називають двохблокові або анатомічні. Двохблочний матрац це модель складається з двох незалежних блоків: незалежний пружинний блок і комфортний блок з декількох шарів спінених матеріалів.

Анатомічні матраци вже на стадії проектування створюються з урахуванням анатомічних особливостей людини, двохблокові матраци забезпечують не тільки комфорт, але і анатомічно правильне положення хребта під час сну.

Матраци з Європи і США мають європейські і американські сертифікати якості та безпеки, з цими документами можна довіряти більше ніж російським та українським сертифікатам якості які безліч організацій пропонують просто купити за $ 50.

В Україні працює кілька представництв іноземних компаній виробників матраців, ви можете купити матрац в Києві звернувшись до офіційного дилера або представника компанії.